tirsdag den 23. marts 2010

Et farligt indlæg.

---- Håber ikke jeg støder nogen med dette indlæg, men har brug for at lufte mine tanker om det! ---

Jeg er i den seneste tid stødt på flere indlæg, som har dybe tanker om hvordan man mon skal gebærde sig her i Bloglandet. Og der er lige så mange meninger, som der er blogs.

Men en debat jeg faldte over i går, gjorde mig lidt trist.
Den handlede om "copyright", eller mangel på samme - er det okay at man kopierer noget man har set på en blog, og så siger det er egen idé, eller at man ikke linker til "opfinderen" ?

OG det er da virkelig et svært emne - for er det ikke netop det man risikere ved at lægge sine designs ud til offentlig skue ?
OG sommetider er det jo sådan, at man ser en ting et sted - og glemmer så alt om hvor, og dernæst laver man selv noget lignende. Og så er det da ret svært at linke, ikke ?
OG det sted man så det, er det mon i virkeligheden opfinderens blog ? Eller er det også en som har "glemt" at linke - og hvem kom egentlig først ???

JEG synes det er en rigtig svær debat.

I dag besøgte jeg en af mine "faste" blogs, og kvinden bag fremviste en lækker kreation. Desværre var der en anden af mine "faste" blogs som havde kommenteret på indlægget med en ret "sarkastisk" tone, at det var en flot kreation - om man mon havde fundet inspirationen på XXX´s blog !!!!
Det synes jeg overhovedet ikke er i orden - for der er jo faktisk flere som kan komme på samme idé - og når man suser rundt på mange forskellige blogs, så tager man da lidt med sig fra alle - uden lige at huske hvor man egentlig så den oprindelige idé - eller er det bare mig !!

JEG mener vi skal passe på, at vi ikke dømmer hinanden for hurtigt!
OG jeg har fuld forståelse for de af Jer som faktisk bruger det kreative som leve- eller hobbysalgsvej, at det er smaddertræls at blive kopieret, men jeg mener også at man altså tager en chance, når man lægger kreationerne ud til offentlig skue...

Hvad tænker I andre ?

8 kommentarer:

 1. Hvor er det et flot indlæg!! Jeg er så meget enig med dig, og jeg synes ikke nogen skal kommenteres på at de har lavet noget som ligner andres -uanset om inspirationen er derfra eller ej! Jeg mener ikke at der er nogen der har copyright på deres ting herinde.... Billeder, ja. Men ikke ideer, når der ikke står andet! Hvis jeg laver noget som minder om andres, skriver jeg det! Men det er jo ikke et krav fra nogen... Endnu - men sådan bliver det forhåbentlig ikke herinde!

  SvarSlet
 2. Hej Therese,

  Spændende - og lettere sprængfarligt - emne ;-)

  Personligt læser jeg jo netop blogs for at blive inspireret og få ideer.

  (Og der deles jo netop Awards ud, for inspirerende blogge...)

  Samtidig håber jeg da, at andre kan blive inspireret af noget af mit.

  Jeg "stjæler" glad og gerne ideer med arme og ben! ;-)

  Har faktisk netop set et sødt stykke børnetøj, som jeg gerne selv vil lave. Ikke helt magen til, for mønstret er et købe-mønster. Men jeg var nok ikke selv kommet på ideen.

  Skulle nogen "stjæle" fra mig, så ville det - i min bog - være en kompliment!

  Og dejligt med et bramfrit indlæg.

  K.H June

  SvarSlet
 3. Hej Therese
  Jeg er fuldstændig enig med dig, hvis man lægger sine ting ud på en blog, må man være bevidst om risikoen for, at blive kopieret i en eller anden grad - og som June skriver, ville jeg også vælge at tage det som et kompliment :)

  SvarSlet
 4. Det er en rigtig interessant debat det her. Jeg synes det er en god "netiquette" at linke til bloggen der har inspireret en, so de andre laeser kan komme at kende nogle nye blog. Det er jeg glad for i hvert fald

  SvarSlet
 5. Tusind tak for jeres besyv.
  Rart at jeg ikke er ene kvinde med den holdning her i Bloglandet ;o)

  nkitkat: Du har fuldstændig ret når du skriver, at det er god "netiquette" at linke til den man har set det ved, men sommetider er det svært at huske hvor man fik ideen fra ;o)

  June/Trine: jeg er enige med jer i, at man nok hellere skal tage det som et kompliment, fremfor en fornærmelse - jeg ville blive super glad hvis nogen "gad" kopiere det jeg sysler med ;o)

  Christina: Nej, lad os håbe at "copyright" på syslerierne bliver væk fra Bloglandet

  God påske til jer alle.

  SvarSlet
 6. Hej Therese.
  Tror jeg ved hvilke to blogs du snakker om;-)
  Nr.1 var faktisk godt, for alt hvad der stod var sandt:-)
  Nr.2 - hvis det er den jeg tror - så er det en netbutik der er blevet kopieret neærmest til mindste detalje, billeder, tekst produkter, alt. Med copy/paste funktion. Og så har copycat'en sagt det var eget design.
  Dét synes jeg ikke er i orden.
  Jeg stjæler også med arme og ben, og som jeg ser det, er det helt tilladt. Og jeg ville blive super stolt hvis nogen "stjal" fra mig.
  I mine øjne kommer det helt an på hvad man stjæler. Jeg ville da blive skide sur hvis der var nogen der tog mine billeder og sagde at de havde lavet det der var på dem.
  Inspiration og ideer, stjæl væk.
  Billeder og tekst er en no-no.
  Det er bare min mening, nu håber jeg altså ikke det kom til at lyde for surt, for det er ikke meningen:-)

  SvarSlet
 7. Hej Gry ;o)
  Nej, lyder ikke surt - for jeg er helt enig! Billeder og tekst er sgu ikke noget man stjæler ! Det er jo ideer/designs man "kopiere".
  Tror ikke det er de samme blogs vi snakker om. Der er i hvert fald ikke noget med billeder og tekst i mit eksempel...
  Dit eksempel er jo forrykt! Tænk at man vil være det bekendt....
  Tak for dit besyv ;o)

  SvarSlet
 8. Hejsa,
  Jeg er så rørende enig med idg. Det der lægges ud på Bloggen er til offentlig beskuelse - og inspiration! Man må regne med, at der bliver kopieret og inspireret.. Og det er vel også derfor vi lægger tingene på - for at få tilkendegivelser der er lige så begejstrede som man selv er, når man har lavet noget nyt man er glad for.
  Der er jo heller ingen af os der bare finder på nye ting ud af det blå - om man vil det eller ej - så er alle jo inspireret af noget.
  Selvfølgelig skal man ikke kopiere tekst og billeder, eller sammensætte en kjole i tro kopi - men det er da også de færreste der gør det, heldigvis. Man sætter jo sit eget præg, enten i form af ændringer på mønstre, farvesammensætning eller andet.

  Godt indlæg!
  Kh Stine.

  SvarSlet

TAK, fordi du giver dig tid til at skrive en kommentar - det gør mig glad.